کاتالیزور خودرو چیست؟

تاریخ درج : 30 دی 1397
کاتالیزور خودرو چیست؟
 آشنایی با کاتالیزور خودرو 

كاتاليزور شامل پوسته ای از فولاد ضدزنگ ،عايق حرارتی و محفظه است كه داخل آن با فلزاتی گرانبها نظير روديم، پالاديوم و پلاتين پوشيده شده است. این قطعه در مسیر اگزوز قرار گرفته و وظیفه آن کنترل آلایندگی های خودرو است.
کاتالیزور خودرو قادر است گاز‌های سمی خارج شده از پیشرانه اتومبیل‌ها را به گاز‌های غیر سمی تبدیل کند.
در بسیاری از کشورهای جهان استفاده از کاتالیزور در خودرو امری اجباری است و به همین دلیل اکثر خودروسازان بزرگ دنیا از این قطعه در سیستم اگزوز محصولاتشان استفاده می‌کنند. در ایران نیز از سال 1381 قانون استفاده از کاتالیزور برای تمامی خودرو‌های داخلی و وارداتی در مجلس جمهوری اسلامی ایران نیز تصویب شد.

عملکرد کاتالیزور

کربن منوکسید، هیدروکربن و اكسيدهای نيتروژن از آلاینده های خطرناک موجود در دود اتومبیل هستند. واكنش های شيميايی و تجزيه گازها توسط كاتاليزور صورت می گيرد و این آلاینده های خطرناک را به حداقل می‌رساند. همچنین کاتالیزور، اکسید ازت که ماده‌ای سمی است را به گاز ازت که یک گاز بی‌خطر محسوب می‌شود، تبدیل میکند.

عوامل تاثیرگذار در خرابی کاتالیزور

در صورت خرابی کاتالیزور اول باید عیب مورد نظر را رفع کرده و سپس اقدام به تعویض کاتالیزور نمایید. زیرا تا وقتی عامل اصلی خرابی ریشه یابی نشود صرفا تعویض کاتالیزور مشکل را حل نمی کند و پس از مدتی دوباره عملکرد آن را مختل می کند. از عوامل تاثیرگذار در خرابی کاتالیزور می توان به موارد زیر اشاره کرد : 

1-گرم شدن بیش از حد موتور
2-ضربه شدید و صدمات فیزیکی 
3-معیوب بودن سیستم جرقه خودرو
4-مکمل های انژکتور شور و اکتان بوسترها
 


علائم خرابی کاتالیزور

کاتالیزور‌ یک قطعه حیاتی و ضروری به حساب می‌ آید و در صورتی که دچار مشکل شده باشد، بهتر است کل سیستم اگزوز توسط متخصصان این حوزه بررسی شود. درست کار نکردن کاتالیزور‌ها علائم مختلفی دارد که در ادامه به آن می پردازیم :
1- افزایش مصرف سوخت خودرو
2- افت شتاب خودرو 
3- روشن نشدن یا درست استارت نخوردن
4- خارج شدن دود غلیظ و سیاه از اگزوز
5- مردود شدن خودرو از تست آلایندگی
6- روشن شدن چراغ چک خودرو
7- بد کار کردن خودرو همراه با لرزش در حالت دور آرام
8- حس کردن بویی شبیه تخم مرغ گندیده در داخل کابین