درباره ما
تماس با ما
لیست علاقه مندی ها
مقالات
راهنمای سایت
امروز چهارشنبه 28 آذر 1403
ورود
عضویت
بستن
لوازم یدکی انواع خودروها
لوازم یدکی سیتروئن زانتیا
لوازم یدکی کیا موتورز
لوازم یدکی هیوندای
برند های لوازم یدکی
auto vise
CARISOTECH کاریزوتک
CTR سی تی آر
M2A ام 2 ای
RCA
لوازم یدکی
قطعات بدنه
قطعات موتوری
قطعات داخلی و جانبی
قطعات تعلیق و فرمان
قطعات برقی خودرو
سپر
جلو پنجره
گلگیر
شبرنگ سپر
شلگیر و خاکندازی
سینی فن، جاچراغی، زیرموتور
سقف و ستون ، رکاب
زه و فلاپ
راهنما پارک
درب سرنشین
درب موتور
درب صندوق
درب باک
دوبل بدنه
خطر عقب
خار و بست
چراغ جلو
جک درب
ترمز و لولای درب
پرژکتور
آینه
یاتاقان
رادیاتور آب
واتر پمپ
واشر درب سوپاپ
واشر و اورینگ منیفولد
واشر گلویی و بست اگزوز
واشر کامل
واشر سرسیلندر
منبع آب رادیاتور
منیفولد
منجید اگزوز
منبع اگزوز
میل لنگ
میل سوپاپ
لوله اگزوز
گیربکس
گیت سوپاپ
گژ روغن
کاسه نمد ساق سوپاپ
کیت تایم
کیت کلاج، بلبرینگ کلاچ، صفحه کلاچ
کاسه نمد
کاتالیزور
کارتل
قاب تایم
فیلتر هوای موتور
فیلتر اتاق
فیلتر روغن
صافی بنزین
فلایویل
ضدیخ
شلنگ بنزین
شلنگ بخار روغن
شلنگ رادیاتور
شلنگ بخاری
شاتون
سیم گاز
سرسیلندر و بلوک سیلندر
سردنده
سوپاپ
زنجیر اوئل پمپ
رادیاتور کولر
رادیاتور بخاری
روغن موتور
روغن گیربکس
رینگ موتور
خرطومی هواکش
دیفرانسیل
درب رادیاتور
ترموستات و درب ترموستات
تسمه تایم, دینام
پروانه فن
پیچ
پولی
پیستون
باک بنزین
بلبرینگ تایم
اوئل پمپ
استکان تایپیت
دستگیره درب
نوار آبگیر و کلاف
سیم ترمز دستی
سردنده
نمدی سقف
نمدی درب موتور
نمدی زیر داشبورد
قاب و درپوش
طاقچه عقب
سیم کلاج و گاز
سیم قلاب درب موتور
سیم شیشه بالابر
داشبورد
چشم شیشه شوی و چراغ شوی
جاسیگاری
تیغه برف پاکن ،بازویی برف پاکن
تودری
آفتاب گیر
آرم
میل موجگیر
لنت ترمز
کمک فنر , فنر لول
گردگیر
کیت تعمیر شیر فرمان
کیت تعمیر ترمز
کیت تعمیر هیدرولیک
کمک جعبه فرمان
کاسه نمد
قرقری فرمان
طبق
ضرب گیر
شلنگ و لوله ترمز , هیدرولیک
شیر فرمان
سیم ترمز دستی
سیلندر ترمز
سیبک فرمان
سگ دست
روغن ترمز
روغن هیدرولیک
دیسک چرخ و کاسه چرخ
دسته موتور
جعبه فرمان
پمپ هیدرولیک
پلوس ,مشعلی و سر پلوس
پمپ ترمز
بوش طبق و اکسل
بلبرینگ و توپی چرخ
اورینگ
مغزی سوئیچ درب، ریموت و سوئیچ یدک
استپر موتور (موتور پله ای)
موتور فن ،موتور بخاری و کولر
لوله کولر خودرو
لامپ خودرو
کلاچ کولر
کامپیوتر خودرو ، محاسبه گر
کیلومتر(آمپر)
کمپرسور کولر خودرو
کوئل و وایر شمع
کلیدتنظیم آینه،صندلی و شیشه
کلید کولر و شیر انبساط کولر خودرو
قفل کمربند و کمربند ایمنی
شمع موتور
شمع فن(آب)، شمع روغن ،شمع دنده عقب
سنسور کیلومتر
سیم اکسیژن
سنسور چرخ (ABS-EBS)
سنسور میل سوپاپ
سنسور دور موتور
سنسور مپ
سوزن انژکتور
سیم کشی ها
سنسور دریچه گاز (پتانسیومتر)
رله و یونیت
دلکو
دینام
دسته راهنما و برف پاکن
دستگاه شیشه بالابر
دریچه گاز خودرو
چراغ مطالعه ،صندوق، داشبورد
پدال استپ ترمز
پنل بخاری و کولر خودرو
پمپ شیشه و چراغ شوی
پمپ بنزین، مغزی پمپ بنزین
پمپ درب و قفل درب
باتری
بوق
آنتن خودرو
ایربگ
استارت
قرعه کشی wintag
شرکــت ها
خودروها
برند های لوازم یدکی
لوازم یدکی
قطعات بدنه
قطعات موتوری
قطعات داخلی و جانبی
قطعات تعلیق و فرمان
قطعات برقی خودرو
قرعه کشی wintag
صفحه اصلی
صفحه اصلی
نکات آموزشی و آشنایی با قطعات
خرید بهترین روغن موتور
خرید بهترین روغن موتور
خرید بهترین روغن موتور
تاریخ درج : 12 دی 1397
(7)
نحوه انتخاب روغن موتور مناسب برای خودرو شما
انتخاب های زیادی وجود دارد که در مورد روغن موتور مناسب برای خودرو می شود انجام داد . ولی واقعا چه روغن موتوری با چه برندی برای خودروی شما مناسب است ؟
در این مقاله به پاسخ این سوال خواهیم پرداخت با
پارتینو
همراه باشید .
روغن موتور را میتوان در سه گروه کلی تقسیم کرد :
الف: معدنی (Mineral)
روغنهای معدنی از سادهترین و ابتداییترین روغن موتورها محسوب میشوند که برای موتور خودروهای قدیمی مورد استفاده قرار میگیرند. این روغن افزودنیهای چندانی ندارد و بر پایهی نفت خام تولید میشوند و بیشتر وظیفهی روانکاری را برعهده دارند.
ب: سنتتیک (Synthetic)
این روغن موتور بر اساس آخرین تکنولوژی در ساخت روغن موتور تولید شده است که تمام ناخالصی های روغن موتور به طور کامل حذف شده و ساختار شیمیایی آن به گونه ای تقویت شده است که مقاومت بالا و روانکاری بهتری نسبت به بقیه روغن موتورها دارد. روغن موتورهای تمام سنتتیک مخصوص خودروهایی با تکنولوژی بالا است، برای مثال بنز، بی ام و، تویوتا ، هوندا ، هیوندای و کیا و… میبایست از این نو روغن موتور استفاده کنند. قمیت این روغن موتور به مراتب بالاتر از روغن موتورهای مینرال و نیمه سنتیک است است.
هر چند که روغن موتور تمام سنتتیک از نظر نوع عملکرد دارای کارایی بهتری است ولی انتخاب این روغن موتور برای بعضی از خودروها مناسب نیست و یا ضرروتی به خرید این نوع روغن موتور نیست زیرا فقط هزینه های اضافی بر روی دستان شما باقی خواهد گذاشت.
ج: نیمه سنتتیک (Semi Synthetic)
این نوع روغن از ترکیب روغن موتورهای معدنی و سنتتیک حاصل میشود. هرچند این محصول از تمام مزایای روغن سنتتیک بهره نمیبرد اما کیفیت بالاتری نسبت به روغنهای معدنی داشته و در شرایط کاری سخت موتور، عملکرد مناسبی دارد. از این روغن موتور نیمه سنتتیک بیشتر برای وانتها و خودروهای SUV استفاده میشود و نسبت به روغنهای سنتتیک قیمت پایینتری دارد.
استاندار API
حرف اول، معرف نوع موتور محل مصرف ( حرف C برای خودروهای دیزلی و حرف S برای برای خودروهای بنزینی) و حرف دوم، نشان دهنده سطح کیفیت روغن خواهد بود. به این مفهوم که حرف A پایینترین سطح کارایی را نشان می دهد و با بالا رفتن حروف سطح کارایی نیز افزایش خواهد یافت. مانند SG , SJ , SM,SN , ,… سطوح کارایی بالاتر، نشان از میزان افزودنیهای بیشتر در روغن بوده و در تست آزمایشگاهی و عملکردی، شرایط حادتری را تحمل می کنند. افزودنیهای مختلف، مقاومت روغن را برای شرایط سخت حراری و فشار زیاد موتور بهینه می کنند.همچنین شما می توانید از روغن موتور با کیفیت SN به جای SM استفاده کنید زیرا کیفیت این روغن بالاتر از کیفیت روغن موتور SM است و نه تنها آسیبی متوجه موتور خودرو شما نمیشود بلکه از نظر کیفیت مناسب تر هم میباشد. ولی برای مثال اگر در دفترچه راهنما خودرو شما ذکر شده باشد که از روغن موتور با کیفیت SN استفاده کنید، پیشنهاد می شود از روغن با یک رتبه پایین تر استفاده نکنید یعنی روغنی با شاخص SM مناسب خودرو شما نیست. نمودار زیر به خوبی این موضوع را نشان می دهد که با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی این شاخص روغن موتور چگونه از SA به SN ارتقاء یافته است. پس بهتر است برای خرید روغن موتور حتما به این فاکتور مهم دقت کنید و از روغن موتورهایی با کیفیت بالا برای خودرو خود استفاده کنید.
معنی اعداد نشان دهنده ویسکوزیته ی روغن موتور چیست؟
ويسکوزيته يا گرانروی ، يک مختصر فيزيکی سيالات است ، که به مقاومت آنها در برابر جريان يافتن بستگی دارد . به طور مثال آب دارای ويسکوزيته پايين و عسل دارای ويسکوزيته بالايی است ، ويسکوزيته مايعات تابعی است از دما ، بدين معنا که با افزايش دما ويسکوزيته کم و با کاهش دما ويسکوزيته افزايش می يابد . ويسکوزيته در مورد روغن به طور عاميانه ، با نام وزن نيز شناخته می شود .
روغنها با ويسکوزيته های مختلف برای شرايط آب و هوايی مختلف توليد می شوند ، استفاده از روغن با ويسکوزيته بالا در زمستان ؛ روانکاری موتور را تا زمان گرم شدن به تاخير انداخته و در اين مدت روغن به تمامی قسمتهای موتور نخواهد رسيد ، همچنين استفاده از روغن با ويسکوزيته پايين در تابستان نيز باعث سايش قطعات موتور می گردد . پس انتخاب ويسکوزيته مناسب برای روغن موتور يک خودرو ، کاملا تابع شرايط آب و هوايی است ، که البته اخيرا وجود روغنهای چهار فصل ( Multi Grade ) يا همان چند ويسکوزيته ، نياز به تغيير روغن ، به نسبت تغيير فصل يا شرايط آب و هوايی را تا حدودی بر طر ف نموده است ، اما استفاده از تنها يک نوع روغن چهار فصل از نوع مينرال برای تمامی فصول نيز با توجه به دلايلی که در ادامه توضيح داده خواهد شد ، پيشنهاد نمی شود .
کد SAE در روغنهای چهار فصل به صورت دو جزئی است ، که عدد اول که به همراه حرف W می باشد ،مربوط به پايين ترين ويسکوزيته آن روغن و عدد دوم معرف بالاترين ويسکوزيته آن روغن است .اما همانطور که ذکر شد ، روغنهای چند ويسکوزيته بواسطه افزودن پليمر به روغن ساخته می شوند ، اين پليمرها به روغن اجازه می دهند تا در دماهای مختلف ويسکوزيته های مختلفی داشته باشد ، در هوای سرد پليمرها در خود جمع شده و باعث جريان يافتن راحت تر روغن می گردند و در گرما نيز پليمرها شروع به باز شدن به صورت زنجيره های بلند نموده و روغن غليظ می گردد ، اما اين افزايش و کاهش ويسکوزيته تنها تا حد مشخص شده برای همان روغن است ، مثلا يک روغن ۱۰W-30 روغنی است با ويسکوزيته ۱۰ که در زمان گرم شدن ويسکوزتر از ۳۰ نخواهد شد ؛ يعنی اگر مثلا اين روغن در دمای ۱۰۰ درجه به ويسکوزيته ۳۰ برسد ، در دماهای بالاتر نيز ويسکوزيته ای بيش از ۳۰ پيدا نخواهد کرد ، که اين امر بواسطه مقدار پليمر افزوده شده برای دستيابی به عدد حداکثر ۳۰ برای روغن ۱۰W-30 می باشد .
آنچه که بايد در استفاده از اين نوع روغنها بخصوص در مناطق سردسير مد نظر قرار گيرد ، انتخاب روغن با کمترين فاصله ويسکوزيته است ؛ بدين معنا که در زمستان با توجه به کمترين دمای منطقه سکونتتان و در تابستان با توجه به گرمترين دما ، روغن مطلوب را انتخاب نماييد و از استفاده از روغنهايی که از دماهای بسيار بالا تا دماهای بسيار پايين را ساپورت می کنند ، بپرهيزيد ، چرا که پليمرهای موجود در اين نوع روغنها بسيار زياد می باشند و اين پليمرها پس از مدتی شکسته شده و با رسوبات موجود در روغن ترکيب می شوند ، که اين امر می تواند باعث چسبيدن رينگ و يا مشکلاتی از اين قبيل شود ( ضرر استفاده از اين روغنها در موتورهای ديزلی بيشتر است ) ، روغنهای ۵W-50 ، ۵W-40 ، ۵W-30 و ۱۰W-40 با گستره ۲۵ تا ۴۵ تايی از اين قبيل روغنها هستند (روغنهای سنتتيک و نيمه سنتتيک از اين قاعده مستثنی هستند ) . شايد بگوييد روغن ۲۰W-50 نيز روغنی است با گستره ۳۰ تايی ، مشابه ۱۰W-40 ، اما چنين نيست ، چرا که ۲۰W-50 از پايه سنگين تر ۲۰ شروع می شود و برای ويسکوز شدن و رسيدن به عدد ۵۰ نياز به پليمر بسيار کمتری دارد تا روغن ۱۰W-40 که دارای پايه ۱۰ می باشد و بايد توانايی رسيدن به عدد ۴۰ را دارا باشد . از اينرو ، روغنهای ۱۰W-40 مينرال توسط کمتر خودروسازی توصيه می شود و حتی برخی کارخانجات استفاده از آنرا مساوی با خارج شدن خودرو از گارانتی می دانند .
وغن موتور مناسب برای مناطق سرد سیر:
برای مناطق سرد سیر بهتر است از روغن موتور هایی استفاده شود که در دماهای پایین، رقیق تر هستند یا به عبارت دیگر گرانروی پایین تری دارند تا در هنگام اولین استارت در روز سرد به موتور خودرو آسیبی وارد نشد و موتور به راحتی روشن شود. اگر گرانروی بالا باشد ممکن است در این شرایط روغن موتور به خوبی عمل روانکاری را در استارت اول انجام ندهد و همین امر موجب آسیب رساندن به موتور شما شود. اردبیل، شهرکرد، تبریز، همدان، سنندج… از جمله شهرهایی هستند که بهتر است از روغن موتورهایی با گرانروی پایین استفاده کنند. برای مثال روغن های0W-20, 0W-30,0W-40, 5W-30,05W-40….. برای این شهرها مناسب است.
روغن موتور مناسب برای مناطق گرم سیر:
برای شهرهایی که در مناطق گرمسیر کشور واقع شدهاند، روغن موتورهایی مناسب است که گرانروی بالایی دارند. برای مثال شهرهایی چون بندرعباس، سیستان بلوچستان، اهواز، اصفهان، کرمان و… بهتر است از روغن موتورهایی استفاده شود که در دمای بالا گرانروی و یا غلظت بالایی دارند. برای مثال روغن موتورهای 10W-50,10W-40,20W-50,15W-50… انتخاب معقولانه ای برای این شهر ها است. پس بهتر است قبل از خرید روغن موتور به این شاخص مهم دقت کنید.
برچسب ها :
روغن موتور , روغن موتور مناسب , بهترین روغن موتور , روغن موتور خوب , ویژگی روغن موتور