تسمه تایم و علائم خرابی آن

تاریخ درج : 20 دی 1397
تسمه تایم و علائم خرابی آن
تاریخچه تسمه تایم

برخلاف تصور، نیاز به استفاده به تسمه تایم چندان با مهندسی خودرو پیش نرفت. شاید ابداع خودرو و استفاده از پیشرانه‌های درون‌سوز به قرن ۱۹ بازگردد ولی استفاده از قطعه‌ای به اسم تسمه تایم یا تسمه تایمینگ، به سال ۱۹۴۵ میلادی برمی‌گردد.
آنچه در این سال اتفاق افتاد ماحصل تلاش گروهی از مهندسان انگلیسی بود که به‌صورت مستقل برای پیشرفت مهندسی موتور انجام پذیرفته بود. چندی بعد در ۱۹۵۰ بود که کمپانی پنهارد (Panhard) فرانسه برای اولین‌بار از این قطعه روی موتور برخی از مدل خودروهایشان استفاده کرد.
بازتاب خیره‌کننده این قطعه به‌قدری بود که نه‌تنها افزایش چشم‌گیر قدرت و بازده را در پی داشت بلکه کاهش مصرف سوخت و سروصدای پیشرانه نیز موجب می‌شد. تا جایی‌که شرکت‌های خودروسازی از این پدیده برای خودروهای مسابقه‌ای خود در رقابت‌های SCCA سال ۱۹۵۶ استفاده می‌کردند.
سال ۱۹۶۲ شرکتی آلمانی به اسم گلاس (Glas‌) برای اولین‌بار تولید انبوه خودرویی را که از میل‌سوپاپ روی سیلندر استفاده می‌کرد آغاز کرد. در ۱۹۶۶ واکسهال (Vauxhaull) از زیرمجموعه‌های جنرال‌موتورز نخستین سری از خودروهایی را که موتورشان از دو میل‌سوپاپ روی سیلندرها استفاده می‌کرد به بازار فرستاد. اما اهمیت تعویض این تسمه در سال ۱۹۶۰ هم‌زمان با تولید پیشرانه‌های شش سیلندر تخت از سوی پونتیاک بود.
جنرال‌موتورز مالک برند پونتیاک به مشتریان خود توصیه کرده بود که تسمه تایم خودروهایشان را هر ۶۰۰۰ کیلومتر تعویض کنند. این به دلیل استهلاک شدید این قطعه بود. شاید آن روزها هنوز مهندسی مواد به اندازه‌ای پیشرفت نکرده بود که بتواند جلوی خوردگی و فرسودگی را بگیرد.



تسمه تایم چیست و چه کاری انجام می دهد؟

تسمه تایم یک تسمه‌ی لاستیکی است که در داخل موتور خودرو قرار دارد و میل لنگ خودرو را به میل سوپاپ وصل می‌کند تا ۴ عمل اصلی موتور یعنی مکش، تراکم، انفجار و تخلیه صورت گیرد.
به طور کلی سرعت گردش میل سوپاپ به میزان نصف سرعت گردش میل لنگ است و وظیفه تسمه تایم در این موقعیت ، تنظیم زمان صحیح باز و بسته شدن سوپاپ‌ ها بسته به موقعیت مناسب پیستون‌ها است.
محل قرارگیری صحیح تسمه تایم ز اهمیت زیادی برخوردار است و اگر تسمه تایم یک یا چند دندانه جابه‌جا شود زمان باز بودن سوپاپ ها به هم ریخته و در کار موتور اختلال ایجاد می کند.
در برخی از خودروها از تسمه تایم و برخی دیگر نیز از زنجیر تایم استفاده می کنند . بین تسمه تایم و زنجیر تایم تفاوت اساسی وجود دارد. زنجیر تایم به دلیل جنس فلزی خود ، معمولا مانند تسمه تایم آسیبی نمی‌بیند و ممکن است عمر زنجیر تایم به اندازه‌ی عمر خود پیشرانه خودرو  باشد و نیازی به تعویض آن وجود نداشته باشد.

مشخصات تسمه تایم:

علاوه بر موارد بالا برخی دیگر از مشخصات ظاهری و فیزیکی مربوط به تسمه تایم می‌باشد که موضوع مهمی در انتخاب تسمه تایم است. این فاکتو‌رها جزو موارد تکنیکال و فنی تسمه تایم محسوب می‌شوند و شاید ما نتوانیم به خوبی آن را تشخصی دهیم. این فاکتور‌ها به شرح زیر است. 
تعداد دندانه تسمه تایم
1-زاویه دندانه‌ها
2-گام دندانه 
3-طول تسمه 
4-جنس تسمه تایم
بنابراین برای انتخاب بهترین تسمه تایم و مربوط به خودرو خود مراجعه به یک مرجع معتبر بسیار حائز اهمیت است. فروشگاه اینترنتی نیلاکا به عنوان یکی از سایت‌های معتبر در حوزه قطعات یدکی خودرو انتخاب و خرید تسمه تایم را برای شما راحتر کرده است.  
برای انتخاب و خرید فقط کافی است بر روی لینک زیر کلیک کنید و از قسمت خودروهای مرتبط نوع خودرو خود را مشخص کنید. با انتخاب نوع خودرو تسمه‌ تایم مربوط به آن برای شما مشخص می‌شود. 

علائم مهم برای تعویض تسمه تایم
 :
با توجه به اینکه تسمه تایم یکی از قطعات مصرفی حساس در خودرو است بهتر است با دیدن علائم زیر نسبت به عملکرد آن کمی حساس شوید و با بررسی و مشورت با یک مکانیک مجرب در صورت نیاز تسمه تایم را تعویض کنید. 

1-نوسان دور موتور

اگر حس می کنید هنگام رانندگی در حالیکه دور موتور به 2 تا 4 هزار دور رسیده است، موتورتان تنظیم نیست و خوب کار نمی کند، وقت آن رسیده که تسمه تایم را بررسی کنید. اگر تسمه تایم شُل شده باشد، شروع به لغزش می کند و همین باعث می شود در حین شتاب گرفتن، دور موتور بالاتر برود. این موضوع می تواند نشانه از بین رفتن دندانه های تسمه نیز باشد.

2-فرسایش دندانه‌های تسمه تایم

مثل همه مواد لاستیکی تسمه تایم نیز در اثر کارکرد و گذشت زمان دچار فرسایش و خوردگی دندانه‌ها می‌شوند. درست است که معمولا پیشنهاد می‌کنند که تسمه تایم را در هر 60 هزار مایل (96 هزار کیلومتر) عوض کنید، اما این مقدار در برخی خودروها فرق می کند و این عدد می تواند تا 110 هزار مایل (170 هزار کیلومتر)  هم ادامه داشته باشد. برای اطمینان به دفترچه راهنمای خودرو خود مراجعه کنید.

3-استارت نخوردن خودرو

تسمه تایم به گونه ای طراحی شده است که کاملا دقیق است. بنابراین همواره باید در حال تنظیم باشد تا بتواند به ازای هر یک بار چرخیدن میل بادامک، دقیقا دو بار میل لنگ را بچرخاند. دریچه ها یا سوپاپ های ورود و خروج گاز با چرخش میل بادامک، متناسب با لحظه حرکت پیستون‌ها باز و بسته می‌شوند. بنابراین اگر زمان‌بندی این چرخه به هم خورده باشد، بقیه قطعات جانبی (میل سوپاپ، سوپاپ‌ها و…) نیز از تنظیم خارج می‌شوند. این مهم می‌تواند منجر به مشکلاتی در استارت نیز بشود. به دلیل اینکه زمان‌بندی غیردقیق تک تک قطعات می تواند باعث شود خودرو به صورت صحیح استارت نخورد.


4-افزایش میزان گازهای خروجی از اگزوز

وجود مشکل در تسمه تایم می تواند منجر به خروج دود بیش از حد از اگزوز خودرو شود. چون موتور باید تلاش بیشتری بکند تا قطعات خود را به حرکت وادارد و به همین دلیل فشار بیشتری به آن وارد می شود. همین امر باعث می شود دود بیشتری از اگزوز خارج شود.

5-روغن ریزی

گاهی اوقات ممکن است به دلیل گرمای بیش از از حد موتور و یا خراب شدن واشرها ( واشر بین بلوک سیلندر و کاور تسمه تایم) موتور روغن ریزی کند. این روغن ممکن است به دلیل شل بودن کاور تسمه تایم روی تسمه ریخته شود و موجب خوردگی و در نهایت پارگی تسمه تایم شود.  بنابراین مهم است که به روغن ریزی‌های خودرو خود اهمیت دهید و سریعا با شناسایی محل روغن ریزی اقدامات لازم را انجام دهید.