امروزه پیشرفت های علمی و فنی بسیاری در زمینه صنایع خودرو سازی و صنایع وابسته به آن صورت گرفته است. قرقری فرمان یا سیبک مفصل فرمان ؛یکی از این اجزای وابسته، فرمان خودرو است که وظیفه مهم آن، هدایت خودرو می باشد. بر این اساس، مجموعه تشکیل دهنده این سیستم نیز، نقش مهمی دارند. برای آگاهی از چگونگی عملکرد قرقری فرمان، لازم است ابتدا، با کارکرد مهم فرمان در خودرو و انواع مختلف آن آشنا شوید.
فرمان، قطعه ای از خودرو است که چرخ های جلو را هدایت کرده و آن ها را به سمت راست یا چپ می چرخاند. قطعه اصلی فرمان، جعبه فرمان است که وظیفه مهم آن، تبدیل حرکت خطی دست به حرکت دورانی می باشد.
به طور کلی سیستم فرمان خودرو، به دو دسته تقسیم بندی می شود.
در این نوع از فرمان ها، از نیروی دست راننده برای چرخاندن چرخ ها و جهت پذیری آن ها استفاده می شود.
نوع دیگر فرمان ها، با نام غیر دستی شناخته می شوند. این فرمان ها، شامل فرمان های هیدرولیک، الکترو هیدرولیک و برقی هستند که هدایت و کنترل خودرو به وسیله آن ها، برای راننده راحت تر است. در این فرمان ها از قطعات جانبی مانند روغن و تجهیزات دیگر، استفاده می شود تا چرخش فرمان راحت تر شده و فرمان پذیری چرخ ها نیز افزایش یابد.
· غربیلک فرمان
· بازوی پیتمن
· میل فرمان
· قرقری یا مفصل فرمان
· جعبه فرمان
· اهرم تای راد و میل فرمان وسط
هنگامی که راننده غربیلک فرمان را به راست یا چپ می چرخاند، این حرکت، از طریق پیچی که در انتهای میل فرمان است، دنده را حول محور قرقری به راست یا چپ می گرداند. محور قرقری به وسیله اهرم های مختلف، به چرخ های جلو و عقب هدایت شده و باعث حرکت کردن ماشین و لاستیک و نیز تکان خوردن فرمان می شود. قرقری فرمان در خودرو اهمیت بسیار بالایی دارد و به همین دلیل راننده باید هر 6 ماه یک بار آن را روغن کاری کند و در صورت بروز مشکل، نسبت به تعمیر آن اقدام کند.
قرقری فرمان به جعبه فرمان وصل می شود. وجود قرقری فرمان بسیار ضروری بوده و در صورت بروز کوچک ترین مشکلی، نمی توان فرمان را تکان داد یا کنترل کرد.
· قسمت گردی که حاوی چند یاتاقان است که امکان هدایت خودرو را حتی در مسیر های ناهموار، برای شما فراهم می کند.
· بدنه شفت که هنگام رانندگی موجب انتقال حرکات به توپی چرخ می شود و دارای یک اتصال گریس هستند تا بلبرینگ ها به راحتی به چرخش در بیایند.
· قرقری فرمان، دارای بوش برای محافظت از قطعات داخلی در برابر گرد و خاک است.
· خرابی گرد گیر سیبک قرقری فرمان
· خشک شدن گریس سیبک قرقری فرمان
· خرابی قطعات جلو بندی خودرو
زمانی که چرخ های جلوی خودرو زود تر از بقیه چرخ ها فرسوده می شود، یعنی جلو بندی دچار مشکل شده است. از نشانه های دیگر خرابی قرقری فرمان، وجود صدای جیر جیر در چرخ های جلو است. این صدا ناشی از بلبرینگ چرخ یا توپی چرخ معیوب است. علاوه بر این ها، ضعیف شدن کنترل فرمان یا متزلزل شدن آن، از نشانه های دیگر خرابی قرقری فرمان است.
در صورت انجام سرویس های دوره ای، متوجه مشکل جلو بندی خودرو خواهید شد. با تعویض روغن، از سالم بودن گرد گیر ها، سیبک و قرقری مطمئن شوید. به دلیل عمر یکسان قطعات، بهتر است هر دو قرقری با هم تعویض شوند. تمیز کردن و روغن کاری منظم قرقری علاوه بر جلوگیری از بروز حوادث جاده ای، به ماندگاری بیشتر این قطعات نیز کمک می کند.
هزینه نهایی تعمیر یا تعویض قرقری فرمان، به عوامل مختلفی مانند مدل خودرو، قطعات مورد نیاز و غیره بستگی دارد. تکنیسین های فنی، با بررسی خودرو، مشکل آن را مشخص کرده و در صورت تایید خرابی قرقری فرمان، اقدام به تعمیر یا تعویض آن می کنند.
به طور کلی قیمت قرقری فرمان به عوامل مختلفی بستگی دارد. مواردی مانند کیفیت قطعات، شرکت تولید کننده، خارجی یا داخلی بودن محصول، افزایش تورم و غیره از جمله عوامل موثر در قیمت هستند. علاوه بر این موارد، قرقری فرمان های شرکتی و اورجینال، با داشتن کیفیت بالا، قیمت معقول و مقرون به صرفه ای نیز دارند.
· بررسی کیفیت قطعه: هنگام خرید قرقری فرمان، باید به کیفیت قطعات توجه نموده و از خرید قطعات بی کیفیت و نا معتبر، پرهیز کنید. انتخاب و خرید قطعات با کیفیت، موجب طول عمر بیشتر آن ها می شود.
· بررسی نظرات دیگران: بهتر است قبل از خرید قرقری فرمان، نظرات دیگران را جویا شوید و از تجربیات آن ها بهره ببرید.
· انتخاب برند معتبر: بهتر است برای خرید قرقری فرمان، برند معتبری را انتخاب کرده تا از کیفیت قطعات آن مطمئن باشید.
· بررسی گارانتی: قبل از خرید قرقری فرمان، شرایط و ضوابط گارانتی را بررسی کرده تا بتوانید در مواقع ضروری از آن استفاده کنید.
· دقت در دستورالعمل نصب: بعد از خرید و برای نصب قطعه، ابتدا دستورالعمل نصب را به دقت مطالعه کرده و در صورت لزوم به طور صحیح و دقیق آن را نصب کنید.
برای مشاهده لیست محصولات قرقری فرمان کلیک کنید